Ansvarsfördelning Samfällighet/fastighetsägare framgår under menypunkten “Driftinfo”
Avgränsningar av gemensam och enskild fastighet.
Kommunens markytor gränsar till samfällighetens. Ritningar utvisar vilka ytor det är. Kortfattat kan sägas att runt samfälligheten begränsat av Sundsborgsvägen i öster och gångvägen i väster samt tomtgräns mot gamla EDO-villan (Dagcentret) i norr och tomtgräns mot dagis i söder är kommunens ansvarsområde. Ett område mellan Södergården och Mellan gården är också kommunens område.
Fastighetsägaren markytor framgår av ritningar som fastighetsägare erhållit i samband med köp. I normalfallet är denna yta 102 kvadratmeter och är begränsad till uteplatsen på kökssidan och på andra sidan av huset fram till en linje från 3,6 meter från yttre väggen. Vissa fastighetsägare på Mellan- och Norrgården som ligger mot gångvägen har en större yta, c:a 124 kvadratmeter.
Samfällighetens markytor är kortfattat våra gårdar och garageplaner samt områden mellan gårdarna i norr och söder. Styrelsen är ansvarig för dessa markytor. Det innebär att enskild inte äger rätt att ta dessa ytor i anspråk utan att ha fått ett godkännande av styrelsen och berörda grannar. Det är således inte tillåtet att sätta upp staket på dessa ytor, inte heller anlägga rabatter eller plantera/avlägsna buskar och träd eller liknande utan ett godkännande. Vad gäller staket eller plantering av t.ex. häck i tomtgräns mot granne förutsätts att berörda samråder före åtgärd vidtas. Även detta berörs i “Driftinfo”
Dagvattenavlopp
Generellt brukar våra brunnar svälja det vatten de skall. Biltvätt på parkeringarna skall undvikas enligt direktiv från kommunen. Vintertid införskaffas salt som kan hjälpa frysta brunnar.
Bommar
Diken
Diket längst Sundsborgsvägen
Kommunen har gjort en utdikning längs Sundsborgsvägen vid Norr- och Mellangården. Vi tror att det kan reducera de problem vi har med vatten som rinner upp på garageplanen.
Gemensamt ansvar
Vi svarar alla tillsammans för att vi har en bra miljö och det innebär att alla förutsätts delta i olika typer av skötsel och underhåll. Snöröjning och sandning är ett sådant ansvar som vilar på oss alla. Håll rent från snö och sanda framför ditt hus. Det är inte nödvändigt att begära att styrelsen skall byta en trasig lampa: byt lampan själv. Styrelsen är inte fastighetsskötare, utan det åligger oss alla att underhålla i området. Har man inte själv kunnandet eller förmågan, så ber man någon annan som har det att utföra uppgiften. Vi måste alla hjälpas åt
Inköp
Inköp till Samfälligheten skall alltid godkännas av styrelsen och vid mindre belopp av styrelseledamot. För att få ersättning för utlägg skall kvitto alltid bifogas.
Klippning
Klippning av gräsytor ombesörjes av fastighetsägarna. Lämpligast är att respektive länga överenskommer om vilken vecka på sommaren som man kan ansvara för.
Ogräsrensning
Var fastighet ansvarar för ogräsrensning i dess närområde till exempel angränsande rabatter, lekpark eller dylikt.
Sandning
Vid behov finns sand i lådor vid nedfarten och intill våra garage. Vid behov sanda.
Snöröjning
Det är medlems ansvar att skotta framför sin fastighet. Beroende på var fastigheten ligger i längan ser området som skall skottas olika ut. Är man osäker på vart man skall skotta får man samråda med grannar så att det blir skottat där det behövs. Utebliven skottning är problem för grannar och alla som behöver röra sig på vårt område. Inte minst för utryckningsfordon som t.ex ambulans om de har behov att komma in på någon gård. Snö som skottas bort skall inte skyfflas mot annan fastighetsägares huskropp. Inte heller mot kortsidor, då vatten rinner ner i grunderna när snön tinar. Snöhögar får skapas på öppna ytor som där de inte påverkar framkomligheten på respektive gård, som t.ex sandlådor, lekplats, buskage mm.
Sopor
De soprum som finns i området är endast avsett för hushållssopor. Observera att allt avfall skall läggas i avsedda sopkärl i förslutna påsar. Allt som inte är hushållssopor skall lämnas till av kommunen anvisad återvinningsstation (SÖRAB, återvinningsstation utmed brukshundsklubben osv). För mer information läs här
Städdagar
Respektive fastighetsägare bör, för den goda grannsämjans skull, medverka på städdagarna som Samfälligheten anordnar ca 2 gånger per år. Då det är allas ansvar att hålla ordning på gårdar och allting på våra gårdar som lekplatser, sandlådor, rabatter, ogräs mm ses det som olämpligt att inte delta på städdagarna. Ingen kan tvingas att delta, men de som deltar känner en stor orättvisa och irritation mot de som inte deltar. I slutänden är det ju för sig själv man gör detta och ingen annan.
Pooler uppställda på samfälld mark.?
Under de senaste åren har studsmattor och flyttbara pooler blivit ett allt vanligare inslag i tomtbilder runt om i vårt avlånga land. Så även inom vår Samfällighet där tomternas storlek, 102 m2, eller i två av längorna 124 m2, inte tillåter uppställning av större pooler eller studsmattor varför dessa ställs på samfälld mark eller, i vissa fall på kommunal mark.
En plastbassäng kan vara en potentiell dödsfälla trots att den är liten. En rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att hela tjugo procent av alla små barn som drunknar gör det i en trädgårdspool eller i en plaskdamm nära hemmet.
Det är alltid fastighetsägaren eller anläggningens ägare som är ansvarig för säkerheten vid en pool eller bassäng. Bestämmelserna finns i både bygglagstiftningen och ordningslagen.
Fasta pooler omfattas av bygglagstiftningen och det är fastighetsägaren som är ansvarig.
Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän mark, och ansvaret ligger på anläggningens ägare.
För fasta swimmingpooler finns lagkrav på någon form av skydd, t ex ett staket eller ett överdrag, som hindrar barn från att trilla i. Men det saknas bestämmelser för en pool som är flyttbar. Ett europeiskt arbete med att ta fram en sådan lär dock komma att påbörjas, om det redan inte gjorts.
För de pooler som ställts upp, eller kommer att ställas upp, på samfälld mark, utfärdar därför Samfälligheten som fastighetsägare följande krav vilka följer reglerna från Boverkets regler vid fasta pooler. Dessa stadgar att vid ett vattendjup överstigande 20 cm krävs skydd mot olycksfall.
Lämplig skyddsåtgärder kan vara:
• Låt aldrig barn bada utan uppsikt.
• Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.
• En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd.
• Ta bort stegen till pooler som står på marken så de blir svårare att komma i för småbarn
• Täck över poolen med ett säkert skydd när den inte används.
Samtliga poolägare är skyldig att tillse att säkerheten vis poolerna beaktas. Om inte rimliga säkerhetsåtgärder vidtas får inte pooler ställas upp på samfälld mark.
För studsmattor gäller också ett ansvar för ägaren att tillse att åtgärder vidtas för att förhindra olyckor.
I detta läge vill sittande styrelse inte införa förbud mot pooler och studsmattor men då lagen talar om fastighetsägaransvar kan naturligtvis kommande styrelser komma att göra en annan bedömning.